0
Contact
voor kind
en volwassene
Iedereen heeft een natuurlijke innerlijke ontwikkeling (Jung 1875-1961 psychiater). Vanaf de geboorte tot het 4e levensjaar vindt de hechting plaats aan ouders en het gezin. Tussen het 4e en het 12e jaar gaat een kind ook verbinding aan met klasgenoten en school. Vanaf het 12e jaar komt de overgang van het 'kind zijn' naar de volwassenheid (het loskomen van je ouders) gevolgd door de middelbare leeftijd (ontdekken van spiritualiteit) en de ouderdom.
Emotietherapie bekijkt in welk deel van de natuurlijke innerlijke ontwikkeling de stagnatie is ontstaan.
Problemen kunnen voortkomen uit:
Wanneer aan een van deze problemen wordt gewerkt, kan er opnieuw worden opgebouwd. Veel ouders denken dat er weinig te veranderen valt aan het gedrag en de gevoelsbeleving van een kind. Tot ze het verschil ervaren wanneer het kind een behandeling heeft ondergaan.
Extraverte kinderen keren zich meer naar binnen, worden rustiger en krijgen meer begrip voor anderen.
Introverte kinderen voelen zich krachtiger, komen beter voor zichzelf op en maken beter en meer contact met andere kinderen.
Emotietherapie is uitermate geschikt als voortraject van psychiaters en onderzoeksinstituten. Het is heel laagdrempelig en kinderen ervaren deze therapievorm vaak als heel prettig. Bij emotietherapie kan al in een paar sessies duidelijk worden of er een natuurlijke stagnatie is ontstaan of dat er meer aan de hand is.
De 20e eeuw, de denktijd
De 20e eeuw was een hele rationele tijd. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid werden niet geuit. Hierdoor hebben we veel belastende emoties onbewust opgeslagen. Deze kunnen spanningen, stress en zelfs ziektes veroorzaken (ook jaren later). De wachttijden bij de psychologen van nu geven dit aan.
Wanneer een jong kind een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt en deze niet heeft verwerkt, ontstaat een trauma. Wanneer dit trauma niet wordt behandeld, zal het meegroeien gedurende zijn leven. Het beïnvloedt zijn leven en bepaalt uiteindelijk zijn gedrag. Wanneer hij volwassen is, zal hij nog steeds reageren vanuit de emotie van het jonge kind, omdat het ontwikkelde trauma nog ergens in zijn lijf aanwezig is.
De 21e eeuw, de gevoelstijd
In de 21e eeuw raken veel mensen overprikkeld. In de huidige maatschappij gaat alles razendsnel (mobiele telefoons, social media, internet enz.) en heeft iedereen het erg druk. Doordat we constant bezig zijn, staan we niet stil bij onze opgeslagen emoties. We nemen de tijd niet om ze te voelen. Hierdoor ontstaan vaak lichamelijke problemen zoals verkoudheid, oorpijn, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, etc., maar ook psychisch klachten, zoals:
Bovenstaande klachten zijn een signaal. Door gebrek aan rust, luisteren we te weinig naar ons eigen gevoel. Met behulp van emotietherapie leer je weer naar je gevoel te luisteren en leer je beter je eigen grenzen aan te geven. Emotietherapie zet je weer in je kracht!