De jonge vrouw wil,
onzeker en twijfel.
Haar moeder keurt,
zonder woorden, af.
De twijfel is groter
‘Zal ik wel, zal ik niet?’
Ze voelt geen steun,
ze voelt verdriet.
Durf ik zonder haar?
Ga ik mijn eigen weg?
Egoïsme en schuld voel ik
als ik voor mijzelf kies.
De eerste relatie die je in je leven aangaat is met je moeder. Deze relatie kan een hele liefdevolle worden of juist een gecompliceerde relatie. De Engelse therapeute Jean Woollard schreef jaren geleden het boek: moeders en dochters.
Ook in mijn praktijk zie ik hoe desastreus de relatie tussen dochters en moeders kunnen zijn.
Woollard beschrijft zes typen moeders: (mengvormen zijn ook aanwezig)
- De beschermengel
Deze moeder bedoelt het allemaal goed in liefde en zorg maar vindt het zelf heel moeilijk om haar eigen angsten te bedwingen. Deze moeder vindt het moeilijk om jou los te laten.
Jij: Aan jou de taak om grenzen te zetten en je eigen weg te gaan.
- De afhankelijke moeder
Bij deze relatie zijn de rollen omgedraaid. Jij bent als dochter de volwassene en je moeder is het kind. Je moeder is hulpbehoevend en heel onzeker. Als je niet uitkijkt word je haar hulpverlener.
Jij: Ook hierbij zul je als dochter grenzen moeten neer gaan zetten en afstand moeten gaan nemen terwijl je toch je liefde uit.
- De zelfopofferende moeder
Deze moeder cijfert zichzelf weg omdat ze haar leven niet helemaal gelukt vindt. De dochter moet iets bereiken wat zij zelf graag had willen bereiken. Daarom bemoeit ze zich met je keuze van studie, liefde en baan.
Jij: Doe de dingen die jou zelf trots maken. Jouw moeder heeft je een rol gegeven hoe zij vindt dat het goed is. Kies je eigen weg hierin.
- De afwijzende moeder
Je kunt het in de ogen van je moeder nooit goed doen. Je probeert maar goedkeuring te krijgen, maar die krijg je nooit.
Jij: Stop met het zoeken naar goedkeuring van je moeder. Een moeder hoort onvoorwaardelijk van je te houden. Hierdoor zul je je vrij voelen in wie je bent.
- De dominante moeder
Deze moeder gedraagt zich, ook als je ouder bent, net alsof je nog drie jaar bent. Zij bepaalt wanneer ze je aandacht geeft of wegstuurt.
Jij: Zij gedraagt zich juist als een kleuter die haar zin wilt hebben. Roep haar ter orde. Zij is niet jouw baas en je bent vrij om je eigen leven te leven.
- Je beste vriendin
Deze moeder stelt zich als een gelijke op en wil alles van jou weten. Ze deelt haar eigen sores met jou zonder dat je dit wilt. Deze moeder kan jaloers worden op je vriendje omdat die haar van haar plek stoot.
Jij: Ga je eigen weg en zeg duidelijk dat je haar als een moeder ziet en niet als beste vriendin. Jouw moeder zal vriendinnen van haar eigen leeftijd moeten gaan zoeken.
Het losmaken van je moeder en grenzen stellen kan jaren duren zegt Woollard. Neem afstand van de patronen waar jullie in zijn beland. Heel belangrijk is het dat je haar vergeeft voor haar slechte kanten en je interesseert voor haar goede kanten.
In mijn praktijk zorg ik ervoor dat je emotioneel afstand neemt van je moeder. Dat geeft meer rust en kracht zodat je meer met een helikopter visie naar haar kunt kijken. Bovendien kun je beter je grenzen aangeven. En dat geeft rust in de relatie.
Wanneer je je dan ook nog losmaakt van je eigen kinderen, kun je zelf wel de rustige (wel grenzen zettend), luisterende en onvoorwaardelijke liefdevolle moeder zijn.