0
Contact
voor kind
en volwassene
“Ik heb jodium nodig, maar alle schappen zijn al leeg in de winkels!” zei de vrouw. De stress en de gejaagdheid klonken door in haar stem. Haar lichaam was strak gespannen.
“Ik ben het zo zat! Het milieu met die overstromingen en stormen gaven mij al onrust. Toen kwam corona met de angst voor besmettingen. En nu dan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne met kans op nucleair gevaar voor ons. Ik trek het niet meer, het is me te veel!” Haar negatieve gedachten op hol waren geslagen. Ze analyseerde alle nieuwsberichten om grip te krijgen op de situatie. Krampachtig probeerde ze te relativeren.
‘Zo'n klein landje als Nederland wordt niet als eerste geraakt door een nucleaire bom! Duitsland stuurt meer wapens. Maar goed als Duitsland wordt geraakt worden wij dat ook. Ik woon dicht bij de grens.’ En zo piekerde ze maar verder. Ze hoopte hiermee vat te krijgen op de dreiging.
Haar ademhaling ging omhoog. Ook haar hartslag versnelde. Toen ze haar bloeddruk ging meten, versnelde de slag nog meer. Ze voelde zich een met de reacties van haar lichaam. De zweetdruppels liepen langs haar oksel.
Ineens voelde ze dat ze in paniek schoot. Er ontstond golf van angst die over haar heen schoot. Haar hartslag was zo vlug dat ze dit niet meer bij kon houden. Het zweet was nu over haar hele lichaam en ze begon vanzelf te trillen. ‘Ik ga dood en ik word gek’ dacht ze. Ze kon alleen maar huilen.
De amygdala (amandelvormige kern) in je hersenen zorgt ervoor dat wat je zintuigen oppikken, gekoppeld wordt aan een emotie. Als de amygdala wordt geactiveerd door stressvolle beelden en geluiden op t.v., gaat ons lichaam vanzelf adrenaline en cortisol aanmaken. Dit brengt ons lijf in de staat van rennen (het gevaar tegemoet of juist weg ervan).
Als dit systeem te lang en te veel wordt gestimuleerd ontstaat er paniek. Paniek is eigenlijk dat je te lang op je tenen hebt gelopen met je angsten. Je kunt niet meer!
Tijdens een paniekaanval moet je krachtoefeningen gaan doen. Met opdrukken of hard fietsen/lopen gaat de adrenaline weer uit je lijf. Hiermee ontdek je dat je rustiger wordt.
De volgende tip van mij was de t.v. uit te laten en de nieuwsberichten niet meer te checken. “Blijf in het hier en nu en houdt je wereld klein. Je eigen emotionele systeem is belangrijker dan wereldse zaken!” eindigde ik de sessie.
De vrouw liep rustig de deur uit.