0
Contact
voor kind
en volwassene
De periode van ‘puber zijn’ is een weg naar volwassen worden: lichamelijk, emotioneel, cognitief, sociaal en maatschappelijk. De voorste hersenkwab, de prefrontale cortex is nog niet volgroeid. De amygdala, het gebied in onze hersenen die emoties hanteert, is nog niet verbonden aan de voorste hersenkwab. Daardoor kan een puber ‘kort door de bocht’ reageren. De puberteit kan tot het 25e levensjaar duren.
De bezorgdheid van de ouder kan door je puber groter gemaakt worden. Herinneringen uit hun jeugd, die ze niet als prettig hebben ervaren, worden uitvergroot en voor je voeten gegooid. Een tijd lang voel je je als ouder een pispaal!
Je kind wil maar één ding: zich losmaken van jou, zelfstandig worden en gelijkwaardig door jou behandeld worden. Een puber wil jou NIET bewust krenken.
De kinderen van nu ogen gevoeliger dan de kinderen van vroeger. Dat komt omdat er nu veel meer over emoties en gevoelens wordt gesproken. Jouw puber wil jou met zijn of haar gedrag iets vertellen en dwingt jou om naar jouw eigen gedrag en emoties te kijken. Wanneer je dat goed doet, kun je de band met je kind veel steviger maken en kun je ook voorkomen dat je de verbinding kwijtraakt.
Een gevoelige puber zet zich namelijk niet bij elke ouder evenveel af. Waar kun je op letten wanneer jouw kind zich meer tegen jou afzet dan tegen jouw (ex) partner?
Samenvatting:
Een puber heeft grenzen nodig. Die kun je geven door aan te geven hoe jij je voelt in de relatie. Tegelijkertijd heeft je puber heeft ook heel veel aandacht en liefde nodig. Als een puber voelt dat jij investeert in hem of haar, is het goed!
Hoe weet je of je een goede relatie hebt met je puber?
Dan zoekt hij/zij jou uit zichzelf op, raakt je af en toe aan, kan dan beter grenzen respecteren en luistert beter.