0
Contact
voor kind
en volwassene
"Ik voel me zo verdrietig!" zei de vrouw. "Ik had een afspraak in het ziekenhuis voor een MRI voor een eventuele tumor. Mijn man had niet aan deze afspraak gedacht en toen ik hem vertelde dat ik mij zo alleen hierin voelde, werd hij boos en zei hij: "Ik zal voortaan jouw agenda ook checken!"
Je zou deze man een bullebak kunnen noemen. Je zou ook kunnen denken dat hij autistisch is en geen invoelend vermogen heeft. Sommige vrouwen zouden onmiddellijk hun koffers pakken en deze man verlaten. Wat heb je nu aan een man die niet kan invoelen dat een dergelijke afspraak van levensbelang is voor iemand.
Ik zie dit verhaal als een typisch voorbeeld van onze jaagmaatschappij. Wanneer je gaat jagen en hollen, raak je het gevoel voor jezelf maar ook voor de ander kwijt. Wanneer je van iemand houdt, raakt het je wanneer diegene naar het ziekenhuis moet.
Deze man kon zijn gevoel van schaamte en schuld niet meer voelen. Anders had hij deze opmerking niet gemaakt. Hij werd boos op zichzelf (hij had iets nagelaten wat zeer belangrijk was voor hun relatie) en projecteerde dit op zijn vrouw. Pas toen de vrouw vertelde dat ze liever geen relatie had dan deze relatie, capituleerde deze man. Hij werd zachter, liefdevoller en hij ging het schuldgevoel voelen. De vrouw voelde dat ze weer verbinding had met hem, die was al even weg ... De man gaf toe dat hij stress had om zijn werk.
Hoe komt het nu dat we ons invoelende vermogen kwijt aan het raken zijn? Witte Hoogendijk is hoogleraar en psychiater en hoofd van de afdeling psychiatrie op het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij schreef het boek: Van Big Bang tot Burn Out– Het grote verhaal over stress. In dit boek wordt beschreven dat we al vanaf het begin van de aarde een vlucht-, bevries- en vechtsysteemreflex hebben. Vroeger was dit systeem nodig omdat er wel degelijk gevaar was in de vorm van wilde dieren. Het is een alarmsysteem voor levensbedreigende situaties.
Vandaag de dag wordt dit systeem voortdurend geprikkeld, door psychologische stress en evengoed door onze mobiele telefoons. De wereld heeft zich agrarisch, industrieel maar ook digitaal enorm ontwikkeld. Maar ons stress systeem heeft zich niet aangepast. Het voorbeeld hierboven onderschrijft dit.
De man van hier boven, kwam in de vechtstand. Pas toen de vrouw goed haar grenzen ging neerzetten, kon de man zijn emoties weer voelen.