0
Contact
voor kind
en volwassene
"Iedereen gaat maar over mijn grenzen" zei de vrouw. "En ik weet niet hoe ik dit moet tegenhouden. Ik zeg wel dat ik het niet wil, maar ze gaan gewoon door! Er wordt niet naar mijn 'nee' geluisterd en voor je het weet zit ik in een situatie waarin ik helemaal niet wil zitten!". Mijn buurvrouw zegt: "Kom op, ga eens staan en geef je grenzen aan! Ik weet niet waar ik het gevoel vandaan moet halen. Ik ben een pleaser en wil graag 'aardig gevonden worden'".
Dit verhaal is in mijn praktijk geen uitzondering en ik moet er aan denken wanneer ik naar het populaire programma 'Luizenmoeder' kijk. De hoofdpersoon Hannah wordt overruled door andere moeders en vaders op het plein, maar ook door juf Ank. Het is komisch om te zien dat een gepland middagje sauna met haar zus, door allerlei dominante mensen, door haar neus wordt geboord. Het eindresultaat is, dat ze de middag thuis doorbrengt met vijf kinderen.
In het echte leven gebeurt dit vaker dan je misschien zult denken. 'Brutalen hebben de halve wereld', zegt niet voor niets het spreekwoord.
'Grenzen aangeven' moet je kunnen voelen en als je het alleen maar denkt, zit er te weinig kracht in. Wanneer je blokkeert, zoals hoofdpersoon Hannah (ze kan heel goed acteren), voel je niets meer. Je staat helemaal vast en vervolgens kun niet adequaat en assertief reageren. En dan gebeurt het dat jouw omgeving jouw leven gaat bepalen en je in situaties komt, waar je helemaal niet in wilt zitten.
Welke stappen zijn er nodig om wel stevig te staan:
Bij de vrouw van hierboven heb ik het machteloze gevoel naar een dergelijke specifieke situatie losgemaakt. Ook hebben we gewerkt aan haar gevoel naar haar ouders, ze herkende dit gedragspatroon uit de lijn van haar moeder. Toen we daarna de deelpersoonlijkheden 'blokkeren bij dominantie' en 'de pleaser' rustig hadden gemaakt, kon ze rustig en duidelijk voor zichzelf opkomen. (drie sessies)
En toen werden haar grenzen ook gerespecteerd!