0
Contact
voor kind
en volwassene
Regelmatig krijg ik de vraag of het resultaat van emotietherapie blijvend is. Hieronder beschrijf ik hoe het systeem van emoties werkt en de therapievorm.
Natuurlijke innerlijke ontwikkeling:
Iedereen heeft een natuurlijke innerlijke ontwikkeling, verschillende fasen die we allemaal doorlopen. In elke fase kom je bepaalde problemen tegen: De druk van presteren ontstaat vaak pas in wanneer je naar school gaat. Je leven onder de loep leggen om te kijken of je wel de juiste weg bent bewandeld, ontstaat gemiddeld rond de dertig. Zo heeft elke fase zijn specifieke emoties en gedrag.
Volgens Jung (psychiater, 1875-1961) zijn er de volgende fases:
Het probleem:
Wanneer iemand bij me binnenkomt, komt diegene met een klacht. Deze klacht hoeft niet persé de oorzaak te zijn van de problematiek. Voorbeeld: Er komt een vrouw in de praktijk die heel veel last had van haar dominante collega. Toen we naar het gevoel gingen dat dat opriep, kwamen we uiteindelijk uit bij haar moeder die alcoholist was. Dat was zo bepalend geweest dat deze emotie nog steeds werd getriggerd door haar collega.
De puzzel:
Ik ervaar de mens als een puzzel met veel stukjes. Het is niet aan mij om de puzzelstukjes te benoemen, want wanneer ik de methode van emotietherapie inzet, komen er vanzelf inzichten naar boven die de puzzel compleet maken. De zaak is om te kijken wanneer de pit is ontstaan (het oorspronkelijke probleem, de oorzaak). Pas wanneer ik die heb gevonden, is de klacht weg en komt die niet meer terug.
Soms krijg ik de klacht weg, maar niet de pit. Dan kan ik ervan uitgaan dat de klacht na een tijdje terugkomt.
Kun je emoties wel voelen?
Emoties stapelen zich in lagen op in het lichaam. Je kunt pas aan een laag werken wanneer je die kan voelen. Als mensen hun emoties niet voelen, kun je er ook niet aan werken. Dit lijkt een open deur, maar ik zal een voorbeeld geven waarin ik zelf door de drukte van de tijd mijn emoties niet kon voelen.
Jaren geleden heb ik mijn huis laten verbouwen. Ik leefde voor vier maanden op een camping in een caravan, tijdens een kletsnatte en koude zomer en najaar. Ik was druk bezig met mijn werk, de kinderen heen en weer rijden en het verbouwen van het huis. Hierdoor kon ik niet voelen in wat voor ellende ik me bevond. Mensen vroegen me: "Ben je het niet zat op die camping?" Ik ging maar door en ervaarde dit niet. Pas toen alles achter de rug was en ik in mijn 'nieuwe' huis tot rust kwam, heb ik de caravan in allerijl verkocht.
Wanneer je je emoties onvoldoende uit, stapelen ze zich in lagen op elkaar. Wanneer ik aan deze lagen ga werken, kan ik alleen werken aan bovenste laag. De laag eronder kun je pas weer voelen, wanneer de verwerking van de eerste laag tot rust is gekomen. Soms duurt het dagen, weken of zelfs maanden voordat je de tweede laag kan voelen.
Hoe groter de klacht, hoe meer lagen van emoties. Wanneer ik uiteindelijk de laag met de pit aanraak, is de klacht over.
Bij wie ligt het probleem?
Bij kinderen ligt de oorzaak soms bij de ouders. Bij een onzeker kind met een onzekere moeder kan ik aan het kind werken tot ik een ons weeg. Het kind zal altijd het 'wiebelige' van de moeder ervaren in de opvoeding en zolang ze nog klein is en thuis woont, meegaan met die onzekerheid. Pas als de moeder een paar sessies bij een emotietherapeut heeft gehad (of door een gesprek inziet dat zij zich krachtiger op moet stellen), zal zij zich steviger naar het kind neerzetten, waardoor het kind veel meer duidelijkheid ervaart en dus ook zekerder wordt.
Wanneer lukt het niet?
Als ik de pit er niet uit kan krijgen, kan dit de volgende oorzaken hebben:
Wanneer lukt het wel?
Gelukkig lukt het me meestal de oorzaak van de problematiek wel aan te pakken. In deze tijd willen veel mensen aan hun systeem werken. Doordat ze van iemand die ze vertrouwen hebben gehoord dat emotietherapie goed werkt (een familielied, vriendin, buurvrouw), staan ze open voor mijn manier van werken. Wanneer ze aan hun emoties gaan werken, strepen ze al vlug af waaraan er is gewerkt. Zodra we er aan gewerkt hebben, voel je het namelijk niet meer. De lijst van problemen wordt steeds kleiner en dat geeft een heel blij en gelukkig gevoel!
Het antwoord
Ja, emotietherapie is blijvend voor het probleem waarmee je binnenkomt. Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit meer problemen zult ervaren. Je natuurlijke ontwikkeling in combinatie met de levensfase waarin je je bevindt, zullen aangeven waaraan je kunt werken. Wanneer je basis rustig is (je hebt al gewerkt aan de emoties t.a.v. je ouders en je voelt je er rustig en prima onder), ben je sterk genoeg om in de toekomst je problemen zelf los te laten. Pas wanneer problemen zich opstapelen en je er 'teveel inzit', is een sessie wel fijn. Wanneer ik mijn resultaten bekijk, lukt het me om 90% van de mensen (die zich aanmelden bij me) goed te helpen. Het allerbelangrijkste is dat je er zelf helemaal voor wilt gaan!