0
Contact
voor kind
en volwassene
De afgelopen week meldde het RTL Nieuws dat 44% van de kinderen in Nederland slaapproblemen heeft. Er kwam een pubermeisje in beeld dat een tekort aan melatonine had. Ook kwam een medewerker van het Slaapcentrum aan bod met de geijkte praktische tips als: overdag genoeg daglicht zien, geen smartphone (televisie) of heftig sporten voor het slapen gaan en op vaste tijden naar bed. Jammer dat yoga of meditatie niet werd genoemd als hulp voor inslapen overigens. De meeste kinderen hebben moeite om zich te ontspannen.
In dit hele verhaal mis ik de oorzaak van het slecht slapen: het blijven hangen in een emotie (boosheid, angst of verdriet) van een gebeurtenis overdag en het 'in je hoofd zitten', wat zich uit in piekeren en malen.
In mijn praktijk behandel ik vaak kinderen met slaapproblemen. Kinderen jonger dan 4 jaar worden 's nachts vaak wakker (ze voelen zich alleen onveilig) en hebben vaak problemen met doorslapen.
Tussen de 4 – 10 jaar kunnen kinderen vaak niet inslapen, omdat de dag niet kunnen verwerken of dat ze bang zijn voor spoken of dieven.
Pubers hebben andere problemen, de dag verschuift meer naar de avond waardoor ze later inslapen en vaker willen uitslapen. Bovendien wordt er veel van het hoofd gevraagd bij pubers, ze moeten woordjes leren en de hele dag denken.
In z'n algemeenheid is het vele piekeren en malen het grootste struikelblok bij het inslapen en doorslapen. Het herhalen van gebeurtenissen van de dag, zorgt ervoor dat de knop tot inslapen niet wordt omgezet. De knop kan pas om wanneer je gedachten stil worden gezet.
Hoe komt het nu dat die gedachten niet stil te krijgen zijn? Dat komt omdat je emoties voelt: angst voor dieven en spoken, boosheid over dat een proefwerk niet is gelukt, angst omdat je vriendinnen je links laten liggen, verdriet omdat je wordt afgewezen.
Bij veel onverwerkte emoties, schiet je 'in je hoofd'. Wanneer je 'in je hoofd zit', draaien je gedachten overuren. Soms slaan gedachten zelfs op hol. En dan is die knop echt niet om te zetten.
Wat ik vaak zie, is dat op het inslapen een angst gaat zitten om niet in slaap te komen. Wanneer deze angst wordt losgemaakt, gaat het inslapen goed. Melatonine is dan helemaal niet nodig.
Ook volwassenen hebben moeite met inslapen. Vooral vrouwen in de overgang ervaren problemen. Dat komt omdat het gehalte oestrogeenhormoon in je lichaam daalt. Volgens de Chinezen zorgt de verminderde nierenergie ervoor dat je in de overgang allerlei klachten krijgt, waaronder problemen slapen. De nieren staan voor angsten. Wanneer je tijdens de overgang goed in het emotionele systeem van je angsten duikt (vaak onbewust, in mijn praktijk worden deze bewust) en deze losmaakt, lukt het slapen veel beter.
Bij problemen met het doorslapen zijn de volgende emoties teveel aanwezig:
Wakker tussen 1 - 3 uur ’s nachts: boosheid (leverenergie)
Wakker tussen 3 - 5 uur ’s nachts: gebrek aan ruimte ervaren (longenergie)
Wakker tussen 5 – 7 uur ’s nachts: piekeren (darmenergie)
Als je goed slaapt, kun je je beter concentreren, heb je meer energie en wordt je immuunsysteem beter.
Een fijne nachtrust!