0
Contact
voor kind
en volwassene
"Ik wilde niet meer verder met mijn man", zei de jonge vrouw. "We waren veel jaren samen maar nu zijn we gescheiden. Hij is nog boos op mij. Ik heb mijn excuses aangeboden op de manier waarop het is gegaan, dat verdient geen schoonheidsprijs. Maar hij blijft boos en ik heb daar last van."
Deze situatie komt in vrijwel alle menselijke relaties voor: een relatie waarbij de koek op is, een vriendschap die benauwend werkt of een zakelijke relatie die niet meer goed loopt. Het vereist moed van je om 'nee' te zeggen tegen een situatie, waar je niet meer in wilt zitten. Je ervaart boosheid van de ander en je kunt nog begrip opbrengen voor de ander ook. Maar toch blijf je bij je standpunt, want je wilt niet meer verder.
En dan blijft de ander boos. Wat doe je dan? Praten helpt niet meer, want alles is al gezegd. Praten zou de boel weer op kunnen laaien en voor je het weet gaat het weer over details van de scheiding: die ene mail, waar net iets verkeerd in stond of die andere zin waar de ander zich gekwetst door voelt.
Wat gebeurt er eigenlijk met de emoties van de ander wanneer je 'nee' zegt?
Deze voelt zich gekwetst, afgewezen en gedumpt. Dit geeft boosheid, verdriet en frustratie. De ander wilde de relatie aanhouden tenslotte, het ging buiten de wil van de ander om. De ander had niet voor deze scheiding gekozen en kan de breuk niet accepteren.
De jonge vrouw voelde de boosheid van de ander en had daar last van. Ze had de neiging om alle gesprekken van de scheiding te overdenken om te kijken waar zij de fout in was gegaan. Hier lag ze wakker van en het loste niets op. Ze wilde niet meer in gesprek, omdat ze wist dat dit niets meer zou oplossen. Het zou het vuur (boosheid) van de ander alleen maar nog meer aanwakkeren.
Als je voelt dat de ander nog boos is, kunnen er twee reacties ontstaan:
Bij beide reacties word je nog door de ander geraakt en heb je er last van. Zeker wanneer je voor de kinderen nog contact hebt met de ander.
De beste reactie is een neutraal gevoel. In deze situatie helpt mijn emotiemethode heel goed. Je kunt jezelf niet alleen losmaken van de ander, maar je ook bevrijden van de boosheid die je naar jezelf voelt. Soms is de manier waarop iets gegaan is, niet netjes. Dit helpt je om jezelf te vergeven en hierdoor neutraal in de situatie te staan. Bij een neutraal gevoel, raakt de boosheid van de ander je niet meer. Je voelt geen boosheid maar ook geen angst, het is gewoon rustig.
Sommige mensen hopen nog vrienden te kunnen blijven en weer verbinding te voelen met de ander. Dat kan alleen wanneer de ander zijn boosheid laat varen en het je vergeeft. Soms gebeurt dat pas na heel veel jaren. Maar daar heb je geen invloed op. Je kunt alleen aan je eigen emoties werken.