0
Contact
voor kind
en volwassene
Dat bepaalde negatieve emoties lichamelijke klachten kunnen geven, weet iedereen. Stress voor examens kan bijvoorbeeld spanning geven in nek en schouders. Andersom kan het lichaam ook de emoties beïnvloeden. Wanneer je geruime tijd ernstig ziek bent geweest, voel je je niet bepaald vrolijk. Door iets te veranderen in of aan je lichaam, kunnen positieve emoties ontstaan. Wanneer mensen zich jarenlang doodergeren aan een kromme neus of flaporen, ontstaat er meer rust wanneer deze worden gecorrigeerd.
De laatste jaren is er in de media veel aandacht voor de trend van gezond en natuurlijk eten.. De superfoods en biologische groenten en fruit worden aangeprezen om het lichaam gezonder te maken. Heel veel mensen pikken, ieder op zijn eigen manier, een graantje hiervan mee. Stress staat bovenaan de lijst bij het ontstaan van lichamelijke klachten, maar verkeerde voeding is een goede tweede (samen met te weinig beweging).
Ook ik ben meegegaan met de trend van gezonder eten. Lasagna komt niet meer uit een pakje, maar wordt vers gemaakt. Waar ik vroeger nog soep uit blik nam, worden er nu allerlei verse soepen op tafel getoverd. Veel mensen hielden vroeger de grote voorjaarsschoonmaak. Deze trend heeft zich bij mij nooit doorgezet, maar wanneer ik naar mijn eetgewoontes kijk, worden in het voorjaar de stamppotten met worst vervangen door frisse lente- en zomersalades.
Onlangs zag ik bij Humberto Tan schrijfster Giulia Enders. In haar boek ‘De mooie voedselmachine’ beschrijft zij vol passie de feiten over de gezonde darmen maar ook de relatie tussen de hersenen en de gezonde darmen. Onze darmen beïnvloeden ons gevoel van welzijn. En dan kom je op mijn vakgebied. Met behulp van mijn emotiemethode ontstaat bij elke belastende emotie rust, waardoor je lichaam uiteindelijk gaat reageren door minder ziek te worden. Maar wat nu wanneer je het lichaam zo beïnvloedt, zodat dit op een andere manier ook ontstaat?
Een goede gezondheid begint bij de darmen. Volgens de Oosterse geneeswijzen zijn organen gekoppeld aan bepaalde emoties. De lever en de gal worden in verband gebracht met boosheid en frustratie. 'Iets op je lever hebben’ en ‘je gal spuwen'. Problemen met de dikke darm hebben een relatie met het gevoel van onveiligheid. Bij obstipatie weet je wel wat je hebt maar weet je niet wat je krijgt, dus houd je wat je hebt. Wanneer je last hebt van diarree, als reactie op bepaalde stress, wordt dit ook wel 'huilen met je dunne darm' genoemd. Je kunt niet zeggen dat het je eigen schuld is wanneer je ziek wordt want veel emoties worden onbewust aangestuurd. Daar kun je niets aan doen.
Een ongezonde slijmlaag in de darmen heet een biofilm. Door vervuiling (ongezonde voeding) kan deze laag ervoor zorgen dat vitaminen en mineralen niet meer voldoende worden opgenomen. Door een detoxkuur van drie dagen schijnt die biofilm er bij de ontlasting in de vorm van een lange binnenfietsband uit te komen. Zie www.energydetoxdiet.nl
Voor mij is het interessant om te onderzoeken wat mijn emoties doen bij het detoxen. Is het vol te houden? Hoe voel ik me tijdens en na het detoxen en wat voor resultaat is er na de kuur, zowel lichamelijk als emotioneel?
Dag 1: Na twee rustige afbouwdagen van minder vast naar meer vloeibaar eten, drink ik elke dag 7 shakes waarbij de eerste en de laatste naar puur tarwegras smaken. De drie maaltijdshakes smaken naar een gebonden groentesoep met een ranzige bijsmaak. Al bij de tweede maaltijdshake begin ik te kokhalzen. Pas met heel veel glazen koud water, lukt het me deze weg te krijgen. De eerste dag heb ik moeite met het loslaten van wat ik niet meer mag. Vooral het ontbreken van het verse fruit dat ik dagelijks nuttig valt me zwaar. Ik heb het kouder dan normaal, af en toe rommelt mijn maag en ik heb trek. Mijn ontlasting is normaal.
Dag 2: Ik blijf een misselijk gevoel houden bij het drinken van de maaltijdshakes. Ik heb minder energie en voel me moe. Ik slaap veel en doe heel rustig aan. Mijn tong is groen uitgeslagen en de ontlasting is donkerder van kleur. Ik taal niet meer naar ander eten, het lijkt alsof ik heb losgelaten dat ik het normale eten niet meer mag.
Dag 3: Ik word heel misselijk wakker. Het lijkt alsof de laatste shake nog zwaar op mijn maag ligt en niet is verwerkt. Ik masseer op mijn voeten het maag- en darmpunt. Al vlug zakt de misselijkheid. De gedachte om te stoppen komt veelvuldig op, zo zwaar ervaar ik het. Het voelt als een strafkamp waarbij er niets leuks is in mijn leven. Ontlasting blijft vandaag uit. Opvallend is wel dat ik heel energiek ben, ondanks het te korte slapen.
Dag 4: Een rustige opbouwdag met sappen, soepen en smoothies. Ik vind het heerlijk dat ik niet meer gevangen zit in dat detoxprogramma. Tot mijn verbazing vind ik in de loop van de dag een lange donkergroene fietsband ontlasting in de wc pot. Ik voel me erg energiek en fit. Het is een fijn gevoel om zo voor je lichaam te zorgen. Ik heb het gevoel alsof ik in een fris bed lig. Zo ook op opbouwdag 5.
Conclusie: Door detoxen krijgt je lichaam een energieboost. Het is alsof je de grote voorjaarsschoonmaak doet, maar dan in je eigen lichaam. Tijdens de detoxkuur heb ik het als zwaar ervaren (drie dagen is meer dan genoeg voor mij) maar na afloop voel ik me heel lang fit, schoon en helder in mijn hoofd. Het is wellicht te vergelijken met hardlopen, pas erna voel je je het fijnst! En het gevoel dat mijn darmen vanaf nu beter vitamines en mineralen zullen opnemen is fantastisch. Mijn ontlasting is erna heel constant en zoals het hoort: een soepele stevige boomstam. Kortom het is een aanrader, mits je kunt doorzetten!