Zij hunkert naar aandacht
een woord van liefde.
Zie mij, zie mij eens een keer
Ik wil je liefde voelen.
Hij kijkt niet naar haar
Zijn gedachten zijn weg
Bij zijn mobiel of
gewoon ‘waar zij niet is’.
Boosheid en verdriet,
onuitgesproken.
Eenzaamheid en missen
dat is hoe het voelt.
Ooit gaf ze zichzelf
met haar hele hart.
Hij keurde af
en het moment was voorbij.
Als dochter is het heel belangrijk om een goed relatie met je vader te hebben. Hij is het rolmodel voor je verdere relaties met mannen. Wanneer je geen goede relatie hebt, kan dat de rest van je leven je beeld van mannen bepalen. De vrouw hierboven kan de volgende overtuigingen hebben opgebouwd: ‘Ik voel me niet goed genoeg’, ‘mannen zijn niet aanwezig’ en ‘ze laten je in de steek’.
Als je een goede band hebt met je vader, krijg je meer zelfvertrouwen en maak je minder stresshormoon aan. Je hebt minder kans op een depressie en neemt je verantwoording voor je eigen succes en geluk.
Er zijn een aantal typen vaders:
- De beschermende vader
Hij vindt het moeilijk om jou los te laten. Hij wil alles voor je doen waardoor jij niet het gevoel krijgt dat je het zelf ook kunt. In je latere partner kan ditzelfde patroon ontstaan. Het gevolg is; onzekerheid en onvoldoende eigenwaarde.
Jij: Ga je eigen weg. Ga alleen een gesprek aan als je vader open staat. Verwacht geen verandering, maar kies gewoon voor jezelf.
- De afhankelijke vader
Hij kan zelf niet op eigen voeten staan en jij voelt je sterker dan hij. Je hebt de neiging om voor hem te gaan zorgen in plaats dat hij voor jou zorgt. Het gevolg: Je kunt je geen kind voelen maar je bent een hulpverlener. Je raakt je gevoel voor jezelf kwijt, al jong zit je in de verzorgende rol.
Jij: Zorg voor afstand, probeer uit deze rol te komen door niet alles voor hem te doen. Delegeer naar anderen als dit mogelijk is.
- De afwezige vader
Op cruciale momenten is hij er niet voor je bijv.: wanneer je in nood bent en zijn hulp hard nodig heeft. Je merkt dat hij genoeg heeft aan zichzelf. Fysiek maar emotioneel is hij niet beschikbaar. Het gevolg hiervan is dat je vaak het gevoel hebt ‘niet goed genoeg te zijn’. Je kunt nog heel lang naar liefde hunkeren.
Jij: Wanneer een gesprek niet helpt, rouw dan om het feit dat je geen vader hebt. Neem afstand en voel welk contact het beste voor je voelt.
- De dominante/ narcistische vader
Zijn wil is wet. Hij is bang dat jij te veel gaat bepalen. Het gevolg is dat je je onzeker voelt of je gaat vechten om je los te maken.
Jij: Ga aan je eigen innerlijke emotionele systeem werken. Maak je los van zijn normen en waarden. Vindt die van jou door je hart te volgen. Zijn gedrag is niet normaal en jij bent niet gek. Vindt je eigenwaarde terug.
- De perfecte vader
Jouw vader speelt een rol van de perfecte vader. Jij voelt je enorm gezien door hem, je bent zijn lievelingetje. Hierdoor kun je hem op een voetstuk zetten en idealiseren. Het gevolg hiervan is dat je afhankelijk blijft van zijn goedkeuring en mening. Je kunt hier onzeker van worden en onvoldoende eigenwaarde.
Jij: Je voelt je gestreeld maar op den duur gaat dit niet goed. Kijk goed naar zijn gedrag. Een groot minpunt is dat hij jou voortrekt op anderen. Meestal op latere leeftijd valt deze vader een keer van zijn voetstuk.
- De misbruikende vader
Deze vader gebruikt je als relatiemateriaal. Je komt moeilijk los omdat hij je misbruikt, bedreigt of dat hij in een slachtoffer schiet. Je kunt je schuldig (schaamte) voelen dat je er niets tegen gedaan hebt.
Jij: Jij hebt niets fout gedaan. Hij is de volwassene en jij bent het kind. Doe aangifte en neem afstand.
Het losmaken van je vader en grenzen stellen kan enige tijd duren. Neem afstand van de patronen waar jullie in zijn beland.
In mijn praktijk zorg ik ervoor dat je emotioneel afstand neemt van je vader. Dat geeft meer rust en kracht zodat je meer met een helikopter visie naar hem kunt kijken. Bovendien kun je beter je grenzen aangeven. En dat geeft rust in de relatie maar maakt ook duidelijk in welke valkuilen je gaat stappen bij een toekomstige partner.