0
Contact
voor kind
en volwassene
dinsdag 23 juni 2015
Wanneer je met je gezin op vakantie gaat, bereid je dit voor. Je bekijkt naar welke bestemming je wilt gaan, welk vervoer je nodig hebt en koffers worden ingepakt.
Toch zijn er maar weinig mensen die ook hun relaties voorbereiden. Vooral als kinderen groter worden, besteden ouders meer tijd aan hun werk. Door het jaar heen zijn alle gezinsleden druk met school, werk en sociale contacten. Soms zijn er momenten van samenzijn als gezin, maar niet zoals op een vakantie. Dan ben je dag en nacht op elkaar aangewezen en dat kan de relaties best op scherp zetten.
Sommige ouders ervaren zelfs benauwdheid op vakantie. Je kunt je in een tent, huisje of hotel echt niet terugtrekken en je hebt nauwelijks privé momenten. Je kunt je opgepropt voelen met het hele gezin. En wanneer je zo dicht op elkaar zit, kunnen er irritaties ontstaan. Zeker wanneer je door de drukte van je werk niet ontspannen op vakantie bent gegaan.
Het is een aanrader om, voordat je op vakantie gaat, een goed gesprek te hebben met je kinderen maar ook met je partner.
Je kunt hierbij de volgende pijlers gebruiken:
Gesprek met je partner:
Wanneer alles besproken is en er bij beide partijen rust is ontstaan, dan is dit afgerond. Overigens hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn. Wanneer beide partijen hun gevoel uitspreken en op de hoogte zijn en begrip hebben van elkaars verwachtingen is het vaak al goed.
Gesprek met je kinderen:
Tot slot. Onthoud dat je moet afkicken van je werk. Dit kost wel een aantal dagen in je vakantie, vooral wanneer je direct weggaat. Deze dagen zijn er nodig om:
Je bent pas helemaal aanwezig op je vakantiebestemming wanneer je in 'een flow' ben gekomen; je let niet op de tijd en alles gaat zoals het gaat.
Dit geldt trouwens ook voor je kinderen. Ook zij hebben tijd nodig om alles los te laten van thuis en school. Bij kinderen gaat dit meestal vlugger omdat ze minder emoties hebben opgestapeld en vlugger loslaten.
Veel vakantieplezier!
Praktijk Het hart van Delfland is dicht van 11 juli t/m 3 augustus. Het is wel mogelijk om afspraken te maken, maar uitsluitend via de mail. In deze periode vervalt het telefonisch spreekuur.
In deze periode zie je veel vlaggen hangen met tassen eraan. De eindexamens zijn gehaald en de vervolgstudies moeten gekozen worden.
Maar wat nu wanneer je het niet weet? Veel kinderen (maar ook ouders) worstelen met dit probleem.
Emotietherapie is bij uitstek geschikt om te voelen waar je gelukkig van wordt en wat je talenten zijn. Wanneer je jezelf heel goed kent, is de kans groter dat je het weet. In een paar sessies kan soms al duidelijk zijn, bij welke richting je je het fijnste voelt. Een voorwaarde is wel dat je naar je gedrag en emoties wilt kijken en eraan wilt werken.
Eén miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van oorsuizen. Vijf procent ondervindt er ernstige hinder van. Een piep, een ruis, een brom, een hoge of lage toon. Mensen met tinnitus horen een geluid in hun hoofd: een geluid dat voor een ander niet te horen is. Dit kan een behoorlijke beperking zijn op je leven. 'Nooit meer de stilte ervaren', 'moeite hebben met inslapen' en 'onvoldoende concentratie' zijn allerlei bijkomende problemen.
Het kan je boos maken maar ook angstig. Wanneer je gaat googlen, blijkt er maar weinig aan te doen te zijn. 'Je moet ermee leren leven' wordt er gezegd.
Een geluid in je hoofd negeren is een moeilijke opgave. Vooral wanneer je emoties een rol spelen bij elk geluid dat je hoort.
Emotietherapie maakt de angsten, irritaties en onrust los ten aanzien van het geluid in je hoofd. Emotietherapie kijkt ook naar negatieve gedachten bij tinnitus.
Hierdoor neem je afstand van het geluid. Het geluid is er nog wel, maar doet je weinig of niets. Het kan zelfs voorkomen dat je na afloop van de therapie ervaart dat het geluid bij je hoort.
De gevoelslast van tinnitus wordt omgebogen naar iets neutraals. Hierdoor kun je veel beter functioneren.
Een klein jongetje van ongeveer twee jaar komt met zijn loopfiets bij het stoplicht aan. Zijn vader is vooruit gelopen en staat daar al te wachten. Omdat het jongetje best hard gaat, schrikt zijn vader. Hij begint tegen zijn zoon te schreeuwen en het jongetje begint te huilen. Ondertussen zoeven er auto's met een snelheid van ongeveer60 kilometer per uur voor hen langs. Het is een gevaarlijke situatie.
Dat bepaalde negatieve emoties lichamelijke klachten kunnen geven, weet iedereen. Stress voor examens kan bijvoorbeeld spanning geven in nek en schouders.Andersom kan het lichaam ook de emoties beïnvloeden. Wanneer je geruime tijd ernstig ziek bent geweest,voel je je niet bepaald vrolijk.
Terwijl ik in mijn auto stap loopt een basisschoolleerkracht met een rij kinderen van een jaar of 7 voorbij. Sommigen lopen rustig naast elkaar, een aantal schreeuwt naar elkaar en anderen meppen tegen een lantaarnpaal. Er zijn er zelfs een paar die met hun tas tegen een geparkeerde auto slaan. Op het moment dat ik een kind aankijk dat mijns inziens op het randje van het toelaatbare balanceert, zie ik een arrogante blik in zijn ogen…