Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief september 2014

vrijdag 19 september 2014

Het nieuwe schooljaar

De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen. Dit brengt heel veel drukte met zich mee. Een nieuw begin van je eigen werk in combinatie met de nieuwe klassen van je kinderen, ouderavonden, gymtassen, kampen (en dan heb ik het nog niet over eventuele verjaardagen) kunnen heel veel stress geven. En als er dan ook nog iets emotioneels gebeurt: een aanvaring, een ziekte van iemand of nog erger een overlijden, kan het je allemaal teveel worden. Ken je het gevoel dat je in je hoofd zit? Dat je hoofd aan het malen is en piekeren. Dat je aan zoveel dingen moet denken, dat je niet meer tot rust kan komen. Dat je zelfs nadat je alles hebt afgehandeld, je gedachten blijven ronddraaien en dat het lijkt dat ze een eigen leven gaan leiden? Dat je in je hoofd bent geschoten? Sommigen mensen krijgen er zelfs hoofdpijn of buikpijn van. Bij anderen schiet het in hun rug. Dit zijn allemaal tekenen dat je rustiger aan moet doen.

Weet je wat er met je kinderen gebeurt, wanneer jij in je hoofd zit?
Ze voelen dat je te weinig aanwezig bent. Ze voelen geen aandacht of ze voelen geen grenzen en daar worden ze onrustig van. Deze onrust uit zich door teruggetrokken of juist explosief gedrag, ieder kind heeft een eigen voorkeurshouding. Aan je kinderen kun je zien, hoe het met jou gaat. Je kinderen fungeren als een spiegel.

Tips

  • Stop met dingen doen die energie vreten. Blijf alleen het hoognodige doen: je werk en je kinderen. Zeg die verjaardag of die afspraken waar je geen zin in hebt, af.
  • Stop met het zinloos zwerven op het internet. Zet facebook, twitter en instagram uit.
  • Door iets te doen waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt, kun je uit je hoofd gaan. Sommigen zetten muziek op, anderen gaan de natuur in of gaan iets creatiefs doen. Hiermee komt je hoofd tot rust. Probeer hier helemaal in op te gaan. Wanneer je er malend uit komt, is het nog niet genoeg geweest.
  • Masseer zelf de onderkant van je voeten of nog beter, laat dit doen. Wanneer je met je duimen (met de klok mee) rondjes draait en aan het einde aan je tenen trekt, stimuleert dit dat je uit je hoofd gaat. Je voelt je rustiger worden.
  • Maak een voetenbadje van zeezout en gekookte gember. Koop een gemberknobbel en haal er één stukje af. Doe deze in een afwasteiltje of emmer en gooi er een handvol zeezout of oerzout bij. Ga er met je voeten in zitten. Je voelt je rustiger worden, het onttrekt spanning uit het lichaam.
  • Laat je masseren. Wanneer je een focus krijgt op je lichaam, komt je hoofd tot rust. Wanneer je maalt, zit er teveel energie in je hoofd. Deze moet verspreid worden naar de rest van je lichaam. Dat kan door massage.
  • Doe ademhalingsoefeningen om weer een buikademhaling te krijgen. Ga op bed liggen en leg je handen op je buik. Zorg ervoor dat bij het inademen je buik naar buiten gaat. En bij het uitademen zakt je buik weer naar binnen.
  • Wanneer je in je hoofd zit, is deze ademhaling precies andersom. Dat heet een borstademhaling.

Ik wens iedereen een heel fijn nieuw schooljaar toe!


Dank jullie wel!

Via deze nieuwsbrief wil ik iedereen bedanken die volwassenen en kinderen doorstuurt naar mij. Ik heb eigenlijk een vrij moeilijk beroep. Mensen van buitenaf denken dat het zweverig is of heel alternatief en ik moet het hebben van mond op mond reclame. Je vertrouwt de buurvrouw, die komt met mijn adres omdat ze goede ervaringen heeft en er is al een opening om te komen. Mijn praktijk is nog steeds groeiende en dat komt door jullie. Steeds meer mensen ontdekken dat een emotie de oorzaak is van veel gedragsproblemen. Ik ben jullie erg dankbaar!


Werkboek

Na een jaar hard werken, komt 21 december mijn werkboek Emotiemethode uit. Hierin heb ik door middel van verschillende schema's de methode heel duidelijk op papier gezet.
Vind je de methode van emotietherapie ook zo doeltreffend? Wil je er thuis mee verder gaan? Ook handig om met je kind te gebruiken. Vanaf eind december is deze via Bol.com en het hart van Delfland te koop.
Wanneer je voor 21 december op mijn site www.hethartvandelfland.nl het werkboek bestelt, krijgt je 20 % korting. Houd de website in december in de gaten!


Nieuw: Gratis telefonisch spreekuur!

Elke woensdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur sta ik klaar om je te helpen met vragen over jezelf, je kinderen, opvoeding e.d. Het telefoonnummer is: 06-46469522 en je betaalt hiervoor alleen je eigen telefoonkosten.


Zorgverzekering VGZ

Bij zorgverzekering VGZ kun je een evaluatieformulier in vullen over emotietherapie. Ben je klant bij Het hart van Delfland en verzekerd bij VGZ, dan ben ik je zeer dankbaar wanneer je het formulier zou willen invullen. Het kost je hooguit 5 minuten. Het formulier vind je op: http://www.vgz.nl/zorgadvies/vergelijk-en-kies/toevoegenrenr?detailid=92440&zid=147.9000&k-zid=147&k-aid=


De onwetende ouder

De eerste jaren met kinderen zijn tropenjaren en zeker wanneer ze nog geen diploma's hebben. Je moet alert zijn bij gevaarlijke situaties. Je hebt de plicht om deze situaties uit te leggen aan je kinderen en hen te leren wat gevaarlijk is. Maar jij als ouder bent altijd de eindverantwoordelijke.

Lees verder >


Respect

Ik stond met mijn fiets te wachten voor het stoplicht. Voor mij stond een politieagent, eveneens te wachten. Een jongen van een jaar of elf reed mij voorbij en ging naast de agent staan. "Wat kijk je naar me!", snauwde hij naar de agent, "Ga ff je werk doen, joh!". De agent zei wijselijk niets. En ik voelde plaatsvervangende schaamte.

Lees verder >


Is het resultaat van emotietherapie blijvend?

Een scepticus zal moeite hebben met emotietherapie. Is het niet zweverig? Is het resultaat wel blijvend? Hoe werkt het nu? Werkt het wel bij iedereen? En wat zijn de resultaten?

Lees verder >


< Terug