Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief maart 2014

dinsdag 25 maart 2014

Voorjaar

Het wordt warmer weer, de zon gaat schijnen en veel mensen voelen lentekriebels. Je voelt je energieker en blijer, de plantjes gaan weer in de tuin en je hebt de behoefte om erop uit te gaan en dingen te ondernemen.

Zonlicht zorgt voor vitamine D en dat zorgt er weer voor dat hormonen worden aangemaakt. Die hormonen zorgen ervoor dat er weer eens wordt gefloten naar je (ook al ben je al op leeftijd) en dat er verliefdheden kunnen ontstaan.

Wanneer je een vaste relatie hebt en zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, neem dan je relatie eens onder de loep. Je hebt een verplichting aan je kinderen om aan je relatie te werken. Heb je echt contact met elkaar of leven jullie langs elkaar heen.

Wat voel je nog voor elkaar? Is er nog liefde? Kun je de liefde nog wel voelen of ben je zo hard aan het werk dat je niet weet waar je dat gevoel vandaan moet halen. Liefde is een werkwoord. Wanneer je als doel hebt om later als twee oude besjes op een bankje te willen zitten, genietend van elkaar en de omgeving, zul je er af en toe energie in moeten steken. Hieronder wat tips.


Tip van de lente

Zelfreflectie:

  • Ben je je als partner bewust hoe je overkomt bij je man/ vrouw?
  • Wat is de toon waarmee je praat? Dwingend of eisend of vragend?
  • Zeg je vaak positieve dingen tegen hem/haar of mopper je alleen maar? En waarover mopper je dan?
  • Zijn het kleine onbenulligheden zoals tube tandpasta met dop  of troep op de trap?
  • Of zijn het meer essentiële aspecten zoals 'het met zijn of haar hoofd bij zijn/haar werk zijn (of ergens anders) in plaats van thuis.
  • Ben je zelf met je hoofd erbij, of heb je het te druk?
  • Voel je je wel gezien door hem/ haar?

Mijn ervaring is dat er meer wordt gemopperd op kleine onbenullige dingen wanneer er je je niet gezien voelt. Wanneer de partner zijn/haar werk op de eerste plek zet, zijn/haar sociale netwerk als tweede en jij het gevoel hebt als laatste ergens nog achteraan te hangen ... wordt het tijd voor een goed gesprek.

Uitvoering:

  • Zorg voor een rustig moment.
  • Zet er een wijntje of biertje bij, dat praat wat luchtiger.
  • Schrijf van te voren op wat je wilt zeggen, dat praat doelgericht en rustig.
  • Begin positief: Laat hem of haar voelen dat je blij met hem/haar bent. Beschrijf je doel: dichter bij elkaar komen.
  • Bereid je voor op ontkenning (Jij ziet spoken en het is niet waar), boosheid (Bemoei je niet met mij en ik wil hier niet over praten), of angst van de ander (diegene gaat pleasen en daarbij voel je dat hij/zij op eieren gaat lopen bij je), maar laat je daar niet door leiden. Blijf rustig.
  • Probeer je eigen tekortkomingen (Ik hebt het ook druk gehad etc.)  te betrekken in het gesprek, dan voelt de ander zich niet zo aangevallen.
  • Spreek je gevoel uit en begin met "Ik voel me...."
  • Luister naar de ander zonder onderbreking.
  • Vraag de ander of hij/zij wil investeren in de relatie. Wanneer er geen wil is, kun je beter stoppen.
  • Trek als ondersteuning een coaching kaartje: eigenwijsjes (www.eigenwijsjes.com)  kunnen helpen het onbewuste patroon waarin je bent beland, helder te maken.

Afronding:

Er komt pas ruimte in je gevoel (en daardoor kun je ook weer liefde voelen) wanneer beide partijen hun emoties uitspreken. Wanneer er maar één van de twee zich kwetsbaar opstelt, zal er bij diegene altijd een onbevredigend gevoel achterblijven. Wanneer iemand zijn gevoel niet kan uitspreken, zal er hulp moeten komen. Zonder het uitspreken van je emoties, kun je niet tot elkaar komen.
Je relatie is goed wanneer je merkt dat je in een flow terecht bent gekomen (het gaat weer vanzelf), je hebt weer verbinding. De irritaties zijn minimaal en je voelt dat je blij met elkaar bent. Het geheim hiervan is dat je bewust, maar met je gevoel erbij weer voor elkaar kiest.

Heel veel succes en ga ervoor!


Emotietherapie werkt goed bij lichamelijke klachten!

Aan lichamelijke klachten kleven ook emoties. Wanneer je deze emoties verandert in rust, verminderen of verdwijnen deze klachten.  Heel goed werkt deze methode bij langdurige pijn in de knie of schouders of rug. Wanneer je al geruime tijd onder behandeling bent van fysiotherapeut en je geen vooruitgang boekt, is emotietherapie aan te bevelen.


Zorgverzekering VGZ:

Bij  zorgverzekering VGZ kun je een evaluatie in vullen over emotietherapie. Ben je klant bij Het hart van Delfland en verzekerd bij VGZ, dan ben ik je zeer dankbaar wanneer je het formulier zou willen invullen. Het kost je hooguit 5 minuten. Het formulier vind je op: http://www.vgz.nl/zorgadvies/vergelijk-en-kies/toevoegenrenr?detailid=92440&zid=147.9000&k-zid=147&k-aid=


Pesten deel 1:Hoe werkt dit nu?

Het onderwerp 'pesten' lijkt alweer uit de media te zijn verdwenen. Toch is het in de praktijk nog zeer nadrukkelijk aanwezig. In het komende drieluik blogartikelen wil ik uiteenzetten hoe pesten ontstaat (deel 1), wat de rol van de school hierbij is (deel 2) en hoe je in je gezin een veilig klimaat kan scheppen (deel 3). Om te begrijpen hoe pesten ontstaat, is het van belang om te kijken hoe 'het pestende kind' en 'het gepeste kind' in elkaar steekt.

Lees verder >


Pesten deel 2: School

Pesten is niets nieuws. Vroeger werd er ook al gepest. Zolang er macht is in de wereld (en zelfs volwassenen kunnen zich niet inhouden) zullen er pesters zijn en gepesten. Door de openheid van het praten over emoties maar, ook door de social media is er wel meer aandacht voor. En dat is hard nodig ook.Als leerkracht moet je veel ballen hoog kunnen houden. Allereerst is het de bedoeling dat je de leerstof goed kan overbrengen. Tegenwoordig word je als school, maar ook als leerkracht er op afgerekend wanneer de leerlingen niet goed presteren.

Lees verder >


Pesten deel 3: In het gezin

In elk gezin is er plaaggedrag. Van nature zijn mensen op zoek naar grenzen. Waar ligt de grens van de ander en wat gebeurt er wanneer erover heen wordt gegaan. Stort diegene dan in? Of is hij zo stevig dat hij blijft staan?Eigenlijk kun je stellen dat plagen nodig is om te kijken waar jij eindigt en de ander begint. Waar liggen de grenzen van elkaars terrein? Kun je voelen tot hoever je kunt gaan? Kun je duidelijk 'nee' zeggen tegen de ander. Dit zijn allemaal leermomenten in het leven om weerbaarder te worden en voor jezelf op te komen. Om vredelievende en respectvolle mensen te worden. Om te kunnen invoelen wat algemene normen en waarden zijn.

Lees verder >


< Terug